Piškotový korpus I.
obecně platí poměr:
NOVINKY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Piškotový korpus I.
obecně platí poměr:
Piškotový korpus II. (kurz potahování)
Suroviny:
4 vejce
180g cukr moučka
180g polohrubá mouka
¼ prášku do pečiva
Postup:
Rozdělit žloutky a bílky.
Bílky vyšlehat na sníh spolu s 4 lžícemi studené vody.
Smíchat žloutky s cukrem, přidat 4 lžíce horké vody ,vyšlehat.
Smíchat polohr. mouku s ¼ prášku do pečiva.Přidávat do žloutků mouku a sníh, zlehka smíchat.
Péct ve vyhřáté troubě na 180°C.
***************************************************************************************************************************************
Piškotový korpus III.
Suroviny:
200g změklé máslo
200g cukr krupice
4 vejce
200g polohrubá mouka
vanilka mletá - vanilkový lusk - vanilkový cukr
1/2 kypřicí prášek do pečiva (6g)
Postup:
Máslo vyšlehat s cukrem.
Přidat mletou vanilku.
V misce rozmíchat vejce.
V míse smíchat mouku, kypřicí prášek, sůl.
Při šlehání směsi postupně přidávat vejce a stále míchat.
Poté přidávat po částech směs mouky. Stále šlehat.
Péct ve vyhřáté troubě na 180°C.
********************************************************************************************************************************************
Čokoládový korpus
Suroviny:
120g změklé máslo
160g cukr krupice
6 vajec (rozdělit bílky a žloutky)
120g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
3 lžíce mléka
1 lžíce kakaa
150g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Postup:
Zvlášť vyšlehat bílky na sníh.
Utřít máslo s cukrem, přidat žloutky a šlehat do pěny.
Přidat rozpuštěnou čokoládu, mléko.
V míse smíchat mouku, kakao a prášek do pečiva. Přimíchat do vyšlehané směsi.
Nakonec zlehka vmíchat vyšlehaný sníh z bílků.
Péct ve vyhřáté troubě na 180°C.
********************************************************************************************************************************************
Red velvet - korpus
Suroviny:
180 g změklé máslo
225 g cukr krupice
3 vejce
375 g hladká mouka
20 g holanské kakao
1,5 čl sůl
360 ml podmáslí
1 čl (plná) červené potravinářské gelové barvy
1,5 čl ocet
1,5 čl jedlá soda
Postup:
V míse vyšlehat změklé máslo s cukrem, poté postupně přišlehat vejce.
V druhé míste smíchat sypké suroviny: mouku, kakao a sůl.
Zvlášť smíchat podmáslí s barvivem.
Mouku a podmáslí střídavě přišlehat do směsi másla, cukru a vajec.
Nakonec v malé skleničce vmíchat sodu do octa, směs napění a ihned ji ručně vmíchat do těsta.
Péct na 180°C. Recept je na formu o velikosti 25 cm.
**********************************************************************************************************************************************
Ořechový korpus
Suroviny:
5 vajec
32 dkg cukr krupice
25 dkg polohrubá mouka
12,5 dkg mleté ořechy (vlašské, lískové)
1/2 kypřicí prášek do pečiva
150 ml horké vody
Postup:
Rozdělit vejce do dvou mís na žloutky a bílky.
V jedné míse vyšlehat z bílků tuhý sníh.
V druhé míse utřít žloutky s cukrem, přidat vodu, mouku smíchanou s kypřicím práškem a ořechy. Nakonec postupně zlehka přimíchat ušlehaný sníh.
Péct ve vyhřáté troubě na 180°C.
Recept na formu pr. 25 cm.
******************************************************************************************************************************************
Perníčky - recept
Perníčky podle tohoto receptu peču pro svou rodinu každé vánoce a velikonoce. Jsou hned měkké, takže je mohu péct i na poslední chvíli!
200 g medu
150 g cukru
120 g másla
125 ml vody
Všechny tyto suroviny přivést k varu.
Do vařící směsi zamíchat část z 500g polohrubé mouky. Nechat vychladnout. Do chladné směsi vmíchat zbytek z 500g polohrubé mouky, dále
1 vejce
½ prášku do pečiva
5g jedlé sody
perníkové koření
trochu vanilky či vanilkového cukru.
Těsto zabalit do potravinové fólie a nechat v lednici odležet do druhého dne. Péct na 175-180°C, na konci pečení potřít celým vejcem.
*******************************************************************************************************************************************
Brownies - recept
Brownies je americký oblíbený dezert, který vznikl okolo začátku 20.století.
První stopy vedou k paní Fanny Farmer, která v roce 1905 upravila svůj recept čokoládových sušenek na čokoládové tyčinky pečené v obdélníkovém plechu. Brownies je považován spíše za sušenkovou tyčinku než za dort. A to proto, že brownies se dá jíst rukou, stejně jako sušenky, oproti dortu, který se jí dezertní vidličkou.
Existuje spousta legend o vzniku brownies.Tady jsou některé z nich: kuchař omylem přidal do sušenkového těsta rozpuštěnou čokoládu… kuchař chtěl dělat čokoládový dort, ale neměl dostatek mouky…kuchařka pekla čokoládový dort, ale zapomněla do něj dát kypřicí prášek.
Existuje spousta výborných receptů na tento skvělý dezert. Název je odvozen od tmavé barvy tohoto dezertu (brown = hnědý).
Já na brownies používám tento recept, který nám moc chutná. Je pro všechny vášnivé čokoholiky.
200g hořké čokolády (nejlépe 50% a více)
175g máslo
325g cukr krupice
130g hladká mouka
3 vejce
Hluboký plech o rozměru 33x23x5 cm (nebo tak nějak podobně).
Nalámanou čokoládu a máslo rozpustit na vodní páře. Misku odstranit z páry, přidat cukr a smíchat. Přidat mouku a smíchat. Nakonec přidat vejce a celou směs řádně vymíchat do hladka.
Celou směs dát na plech vyložený pečicím papírem. Péct v předehřáté troubě na 170°C cca 30-35 minut. Brownies má být na povrchu křupavé a uvnitř měkké.
***********************************************************************************************************************************************