- Štítky blogu
- recept
- korpus
- dort
- čokoláda
- povidla
- perníčky
- sušenky
- návod
- mák
- red velvet
- dezert
- piškot
- halloween
- cupcakes
- honzovy buchty
- buchty
- drobenka
- polokoule
- kakao
- hořká čokoláda
- banán
- krtkův dort
- cheesecake
- dortíčky
- lemon curd
- roláda
- nanuky
- lyofilizované ovoce
- mandle
- sušené ovoce
- zapečené ovesné vločky
- granola
- dortové nanuky
- jahody
- vánoce
- pohárek
- nugeta
- šlehačka
- maliny
- pařížský dort
- tartaletky
- karina
- špenát
- lotusky
- ořechový
- marcipán
- figurka
- patrový dort
- vyztužení
Dortové nanuky
Recept Vám přinášíme ve spolupráci s blogerkou Solnička v kuchyni, která na svém blogu nabízí spoustu dalších úžasných receptů. Určitě stojí za to její stránky navštívit!
Postup:
Změklé máslo dejte spolu s cukrem do mixovací nádoby kuchyňského robota a za pomocí balonové metličky šlehejte asi 5 minut. Poté přidejte vejce a opět pár minut šlehejte.
Mezitím, co se bude šlehat základ na korpus, připravte podmáslí, do kterého vmícháte potravinářské barvivo.
K vyšlehanému máslu s cukrem a vejci, přidejte mouku smíchanou s kakaem a solí. Postupně přilévejte i obarvené podmáslí. Důkladně promíchejte.
V malé misce smíchejte jedlou sodu a ocet. Dojde k okamžité reakci - vytvoří se pěna, kterou ihned přidejte do mixovací nádoby s těstem na korpus. Zamíchejte, přendejte do vymazané dortové formy a pečte přibližně 20 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Upečený a vychladlý korpus nadrobte do mísy na malé kousky. Přidejte mascarpone, malinovou marmeládu a spojte v kompaktní těsto, které bude pěkně držet u sebe – nesmí být drolivé, ani příliš lepivé.
Poznámka: Množství je spíš orientační.
U mascapone záleží na propečenosti korpusu – čím víc korpus vysušíte, tím více krému přídáté a naopak.
U marmelády zálěží zcela na vaší chuti.
Připravené „těsto“ vtláčejte do silikonové formy na nanuky a následně dejte na 1-2 hodinky vychladit do mrazáku. Po této době jednotlivé dezerty vyjměte z formy a namáčejte v polevě Master Martini, kterou rozpustíte ve vodní lázni – hlídejte její teplotu. Neměla by překročit 40stupňů.
Poleva takřka okamžitě zatuhne, takže je potřeba pracovat opravdu rychle. Pokud budete chtít zdobit neNanuky lyofilizovaným ovocem (ovoce sušené mrazem), dekorujte ihned po namočení jeden kus za druhým, aby se ovoce zachytilo v polevě.
Z uvedeného množství jsem připravila 8 neNanuků a ještě mi trochu těsta zbylo. To jsem využila na tzv. dortová lízátka. Vytvořila jsem kuličky a napichovala na špejle. Ty jsem také namočila v polevě a ozdobila sušeným ovocem.
Tip: příchutě Dortových NeNanuků můžete obměňovat dle vaši fantazie. Stačí použít jiný druh upečeného korpusu (čokoládový, ořechový, vanikový) , krému a marmelády.