- Štítky blogu
- recept
- korpus
- dort
- čokoláda
- povidla
- perníčky
- sušenky
- návod
- mák
- red velvet
- dezert
- piškot
- halloween
- cupcakes
- honzovy buchty
- buchty
- drobenka
- polokoule
- kakao
- hořká čokoláda
- banán
- krtkův dort
- cheesecake
- dortíčky
- lemon curd
- roláda
- nanuky
- lyofilizované ovoce
- mandle
- sušené ovoce
- zapečené ovesné vločky
- granola
- dortové nanuky
- jahody
- vánoce
- pohárek
- nugeta
- šlehačka
- maliny
- pařížský dort
- tartaletky
- karina
- špenát
- lotusky
- ořechový
- marcipán
- figurka
- patrový dort
- vyztužení
Pařížský dort s malinami
Recept Vám přinášíme ve spolupráci s blogerkou Solnička v kuchyni, která na svém blogu nabízí spoustu dalších úžasných receptů. Určitě stojí za to její stránky navštívit!
POSTUP krém - !!! POZOR – s přípravou krému začněte den předem.
1) Smetanu nalejte do hrnce a zahřívejte. Čokoládové tyčinky i čokoládu nasekejte na menší kousky.
2) Jakmile bude smetana horká, né však vroucí, vsypejte do hrnce nasekanou čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění. Poté stáhněte z plamene a projeďte tyčovým mixérem.
3) Takto připravený základ na pařížský krém nechejte v pokojové teplotě vychladnou a až poté dejte do lednice, minimálně na 12 hodin.
4) Na druhý den čokoládovou šlehačku vyšlehejte do polotuha, přidejte mascarpone a ještě chvíli šlehejte. Výsledkem bude krásně hladký krém.
TIP: Ještě jednodušší a rychlejší krém můžete připravit s pomocí sypké směsi Chocolate de Luxe, která je určena nejen na krémy, ale i polevy, pěny a ganache.
POSTUP korpus:
1) Do mísy robota dejte celá vejce a cukr. Použijte šlehací metlu a šlehejte na nejvyšší otáčky do krásně nadýchané, světle žluté pěny. Par minut to potrvá.
2) Přidejte prosátou hladkou mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva, mandlovou mouku i kakao.
3) Hotové těsto vylejte do dortové formy vyložené pečícím papírem. (Průměr dortové formy by měl být ideálně 26cm)
4) Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů 20-25minut.
5) Upečený piškot nechte zcela vychladnout.
Kompletace dortu:
Korpus předělejte na dortovou podložku a potřete tenkou vrstvou pařížského krému. Na něj poskládejte velké množství malin – dodají dortu osvěžující, mírně nakyslou chuť. Maliny pak zakryjte zbývajícím čokoládovým krémem a uhlaďte.
Na závěr vyšlehejte smetanu s mascarpone a cukrem dle chuti. Smetanový krém si rozdělte na 2 části. Jednu rovnoměrně rozetřete na celý povrch dortu a druhou si nechejte na závěrečné zdobení pomocí cukrářského sáčku a různých trezírovacích/ zdobících špiček. Část krému, kterým budete zdobit, můžete ještě pro větší efekt obarvit kakaem. Nebo rovnou potravinářskými barvami, když budou ty Velikonoce?
Dalšímu zdobení se pak meze nekladou. Využít můžete různé cukrové, čokoládové dekorace a mnoho dalšího.
TIP: Jako alternativu klasické šlehačky, můžete použít smetanu rostlinnou - Hoplá.
Děkujeme Solnička v kuchyni za její úžasný recept!