- Štítky blogu
- recept
- korpus
- dort
- čokoláda
- povidla
- dezert
- sušenky
- návod
- red velvet
- mák
- cupcakes
- perníčky
- piškot
- polokoule
- dortíčky
- halloween
- drobenka
- honzovy buchty
- vánoce
- buchty
- kakao
- hořká čokoláda
- banán
- krtkův dort
- roláda
- maliny
- tartaletky
- zapečené ovesné vločky
- sýrový krém
- mrkvové mufiny
- vanilka
- lyofilizované ovoce
- mandle
- sušené ovoce
- granola
- lemon curd
- dortové nanuky
- nanuky
- jahody
- pohárek
- nugeta
- šlehačka
- pařížský dort
- cheesecake
- tvarohový krém
- karina
- ořechový
- marcipán
- figurka
Tartaletky s lemon curd a ganache z bílé čokolády
Recept Vám přinášíme ve spolupráci s blogerkou Solnička v kuchyni, která na svém blogu nabízí spoustu dalších úžasných receptů. Určitě stojí za to její stránky navštívit!
POSTUP:
Základy na tartaletky:
Hladkou mouku, cukr, citronovou kůru a na kousky nakrájené máslo vložte do mísy a konečky prstů vytvořte drobenku. V druhé misce vidličkou rozšlehejte vajíčko, přidejte k sypkým ingrediencím a zpracujte hladké nelepivé těsto. Zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice odpočívat. Těsto si připravte ideálně den dopředu.
Připravte si formičky na tartaletky. Já nejraději používám ráfky značky Silikomart o průměru 7cm, které jsou vyrobeny ze speciálního, odolného termoplastu. Pracuji s nimi raději než s klasickými, uzavřenými formičkami. A ráda vám řeknu, jak postupovat při jejich použití.
Těsto vyndejte z lednice, propracujte a vyválejte na placku o síle přibližně 3mm. Těsto snadno vyválíte mezi dvěma pečicími papíry a velkou výhodou je, že nebudete muset při práci podsypávat moukou. Vyválenou placku dejte na chvíli vychladit do lednice.
Z rozváleného těsta si nařežte několik proužků o šířce 2cm. Ráfkem vykrojte dno tartaletky a nechte v ráfku. Proužkem těsta vyložte boky formičky, urovnejte, lehce přimáčkněte - vidličkou na několika místech promáčkněte spoj dna a okraje. Nezapomeňte několikrát propíchnout i dno tartaletky Takto připravené tartaletky dejte zhruba na hodinu do mrazáku. Po této době tartaletky vytáhněte, nožem skrojte nerovné okraje a dejte péct do vyhřáté trouby na 170stupňů.Tartaletky pečte asi 15-18 minut do zlatova.
Lemon curd
Citronovou šťávu, žloutky, cukr a kůru z citronu dejte do misky a ve vodní lázni zahřívejte. Občas promíchejte metličkou až do mírného zhoustnutí. Trvá to jen pár minut. Pokud máte doma cukrářský teploměr, použijte ho – teplota by měla ideálně přesáhnout 70 stupňů.
Poté nádobu sundejte z páry, nechte krém trochu zchladnout a následně zašlehejte máslo. Opět bohatě postačí ruční metlička. A citronový krém je hotový.
TIP: Citronový krém Lemon curd dělám obvykle rovnou z dvojité dávky a uchovávám jej v lednici v uzavřené sklenici. Skvěle se hodí na lívance, palačinky, wafle…
Ganache z bílé čokolády
Bílou čokoládu nasekejte na drobné kousky a smetanu zahřejte těsně pod bod varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění. Na závěr můžete krátce promixovat tyčovým mixérem.
Kompletace
Základy na tartaletky naplňte citronovým krémem. Do každé tartaletky dejte přibližně 15-20g krému a nechejte chvíli zatuhnout v lednici. Jako druhou vrstvu použijte čokoládovou ganache a opět dejte tartaletky do lednice odležet. Ideálně do druhého dne, aby křehké těsto nasáklo vlhkost a malinko změklo. Hotové tartaletky ozdobte dle vlastní fantazie ovocem, čokoládovými křupinkami, hoblinkami apod.
Děkujeme Solnička v kuchyni za její úžasný recept!