- Štítky blogu
- recept
- korpus
- dort
- čokoláda
- povidla
- dezert
- sušenky
- návod
- red velvet
- mák
- cupcakes
- perníčky
- piškot
- polokoule
- dortíčky
- halloween
- drobenka
- honzovy buchty
- vánoce
- buchty
- kakao
- hořká čokoláda
- banán
- krtkův dort
- roláda
- maliny
- tartaletky
- zapečené ovesné vločky
- sýrový krém
- mrkvové mufiny
- vanilka
- lyofilizované ovoce
- mandle
- sušené ovoce
- granola
- lemon curd
- dortové nanuky
- nanuky
- jahody
- pohárek
- nugeta
- šlehačka
- pařížský dort
- cheesecake
- tvarohový krém
- karina
- ořechový
- marcipán
- figurka
Koblížky plněné vanilkovým krémem s Ruby polevou
Tento recept Vám přinášíme ve spolupráci s blogerkou Solnička v kuchyni, která na svém blogu nabízí spoustu dalších úžasných receptů. Určitě stojí za to její stránky navštívit!
POSTUP:
1) Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, promíchejte, zakryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě asi 15 minut odpočívat.
2) Do mísy prosejte obě mouky, vsypte vanilkový cukr, pudinkový prášek a špetku soli. Sypkou směs promíchejte. Dále přidejte žloutek, rozpuštěné, zchladlé máslo, vzešlý kvásek a začněte pomalu zpracovávat těsto. Pokud máte kuchyňský robot, použijte nástavec „hák“ a usnadněte si práci. Těsto hněťte a po částech přidávejte zbylé mléko. Nějaký čas vám to zabere. Hotové, vypracované těsto by mělo být polotuhé, krásně hladké a nelepivé.
3) Těsto přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Zabere to asi 45 minut až hodinu. Vy tak budete mít dostatek času na přípravu krémové náplně.
4) Příprava krému je snadná. 2/3 mléka nalijte do rendlíku, přidejte cukr a za občasného míchání dejte vařit. Ve zbylé třetině mléka rozmíchejte pudink. Jakmile dosáhne mléko varu, stáhněte teplotu a přilijte pudinkovou směs. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Nechejte zchladnout.
TIP: Aby se Vám na uvařeném pudinku při chladnutí nevytvořil škraloup, přikryjte ho potravinářskou folií. Folii ale musíte „přilepit“ přímo na povrch pudinku, nestačí zakrýt jen kastrůlek či misku.
Po vychladnutí pudink šlehejte ručním šlehačem nebo v robotu šlehací metlou. Po částech přidávejte kousky změklého másla a vyšlehejte hladký krém.
5) A teď zpět k těstu. Po vykynutí jej přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu, propracujte a vyválejte na placku o síle přibližně 1 – 1,5 centimetru. Vykrajujte kolečka o průměru cca 5 - 6 cm. S velikostí kolečka to nemusíte přehánět. Při smažení se koblížky docela dost zvětší. Skvěle Vám poslouží sada kulatých vykrajovátek, která najde ve vaší domácnosti jistě mnoho dalšího využití.
6) Vykrojené koblížky opět zakryjte utěrkou a nechejte 20 – 30 minut kynout. Čas se odvíjí od teploty, jakou doma máte.
7) Vykynuté koblížky smažte ve vyšší pánvi nebo v hrnci s dostatečným množstvím rozehřátého oleje. Koblížky musí plavat a nesmí se dotýkat dna nádoby. Koblihy vkládejte do oleje vždy stranou, která byla při kynutí nahoře. Smažte na mírném plamenu dozlatova. Poté je vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.
8) Po vychladnutí začnete s plněním. Silikonový cukrářský sáček s plnící špičkou naplňte vanilkovým krémem. Špičku zapíchněte z boku do koblížku a vstříkněte přiměřené množství krému.
9) Na závěr přidejte čokoládovou polevu. Ruby čokoládu Callebaut, rozpusťte ve vodní lázni a koblížky na povrchu potřete. Dle fantazie dozdobte třeba zlatými plátky a malinovým prachem.
TIP:
Koblížky můžete po usmažení plnit prakticky čímkoliv. Pokud nemáte chuť zrovna na tento vanilkový krém, doporučila bych zkombinovat chutě ruby polevy třeba s malinovým džemem.
Děkujeme Solnička v kuchyni za její úžasný recept!