- Štítky blogu
- recept
- korpus
- dort
- čokoláda
- povidla
- dezert
- sušenky
- návod
- red velvet
- mák
- cupcakes
- perníčky
- piškot
- polokoule
- dortíčky
- halloween
- drobenka
- honzovy buchty
- vánoce
- buchty
- kakao
- hořká čokoláda
- banán
- krtkův dort
- roláda
- maliny
- tartaletky
- zapečené ovesné vločky
- sýrový krém
- mrkvové mufiny
- vanilka
- lyofilizované ovoce
- mandle
- sušené ovoce
- granola
- lemon curd
- dortové nanuky
- nanuky
- jahody
- pohárek
- nugeta
- šlehačka
- pařížský dort
- cheesecake
- tvarohový krém
- karina
- ořechový
- marcipán
- figurka
Makronky
Makronky hýří barvami! Přinášíme vám inspiraci, jak dostat barvičky i do vaší kuchyně. A to pomocí fenoménu dnešní doby, který pochází původně z renesanční Itálie a poté se proslavil hlavně ve Francii. Makronky u nás ještě před pár lety nebyly velmi známé a nikdo jim moc nevěnoval pozornost. Vše se ale změnilo a makronky se těší své oblibě čím dám více.
Makronky jsou výzvou pro každého cukráře. Základem jsou kvalitní suroviny. Na makronky jich není ani potřeba tolik. Na základ potřebujete pouze cukr, mandle, bílky a špetku soli. Cukr koupíte v každém obchodě, bílky a sůl jsou také všude dostupné, ale kvalitní mandlová mouka všude není a proto ji můžete zakoupit u nás. Ušetří vám to čas s mletím mandlí.
Správná makronka je navenek křupavá a uvnitř měkká a vláčná, kromě toho ale musí taky dobře vypadat – měla by být hladká, ze shora nepopraskaná a lesklá. Aby byla přesně taková, je potřeba mandlovou mouku a cukr dobře promixovat a poté ještě prosít. Cílem je prášek připomínající pudr. Čím bude směs jemnější, tím bude výsledek lepší.
U přípravy této dobroty je velice důležité dodržovat dávkování všech surovin. Něco jako pojem "od oka" v tomto případě není možné. Pokud by jste použili tohoto dávkování, výsledek nikdy nebude takový, jaký si jej přejete. Proto mandlovou mouku a cukr použijte až najemno namletou a zbavenou všech kousíčků.
Z hotové směsi následně tvoříme kolečka na připravenou podložku. Můžete použít předkreslený pečící papír, ale za nás je lepší použít silikonovou podložku na kterou nanášíme kolečka o průměru cca 2 cm, jelikož se směs na plechu ještě trochu rozteče. Když je plech plný, je dobré s ním cca 5x bouchnout, aby se uvolnili vzduchové bubliny a poté necháme vše při pokojové teplotě zaschnout.
Na stříkání makronek doporučujeme cukrářskou špičku hladkou o velikosti 12 mm. Pro plnění makronek krémem doporučujeme menší špičku, např. velikost 10 mm.
Makronky můžete plnit dle vlastní fantazie a chuti a také dle barevné kombinace, kterou jste zvolili. Makronky jako takové lze totiž dobarvovat. Lepší je na obarvení směsi použít kvalitní prachove barvy, které nám nezmění strukturu těsta a jednoduše se promíchají, ale můžete použít i malé množství barvy gelové. Plnit můžete klidně až druhý den. Jako náplň se hodí máslové krémy či čokoládové ganache. Můžete je ochutit sypkou směsí Karina.
Pro ty, kteří se také chtějí pustit do výroby tohoto velmi chutného dezertu, ale nemají tolik času a trpělivosti, máme také možnost. Jedná se o směs na výrobu makronek, která je určena k dalšímu zpracování a přípravu vám stačí pouze směs a voda dle daných poměrů.
RECEPT:
Suroviny
300g cukr moučka
250g mandlová mouka
200g bílek
200g cukr krupice
Postup
Smíchat cukr moučka s mandlovou moukou, rozmixovat v mixéru (nožem) na velmi jemný prášek. Pak vše ještě přesít přes sítko.
Bílek vyšlehat ve šlehači se špetkou soli do struktury pěny (mousse), pak postupně přidávat cukr krystal (na 4x) a přitom šlehat; vyšlehat dohusta, třeba jako pěna na holení, hmota musí být opravdu pevná! Přimíchat barvivo.
1/3 bílku opatrně smíchat vařečkou v druhé míse se směsí moučkového cukru a mandlové moučky. Pak přidat i zbytek bílku, hmotu smíchat vařečkou, spíše ji překládat, než prudce míchat. Hmota by měla být jako „láva“, pomalu téct. Když se udělá špička na tekoucí hmotě, měla by se rozlít tak do 15 sekund.
Pak hmotu stříkat na plech a dělat makronky o průměru cca 2 cm, trochu se ještě na plechu roztečou. Když je pech plný, tak s ním tak 5x bouchnout, aby se uvolnily vzduchové bublinky. Pak nechat při pokojové teplotě zaschnout. Povrch nesmí být lepkavý, zkoušet suchým prstem. Doba záleží na vlhkosti vzduchu. Cca +/- 1 hodina.
Péct 12-14 minut na 150°C, celkový čas musí být odzkoušený dle typu trouby. Mezi jednotlivými plechy nechat troubu vždy trochu odvětrat (1-2 minuty).
Makronky slepte vašim oblíbeným ochuceným krémem z másla anebo čokolády (tzv. ganache).
A dejte nám vědět, jak se Vám makronky povedly! Třeba Vašim příspěvkem na našem FACEBOOKU Cukrářské potřeby - Sladké pečení.